Dubbel glas plaatsen: aandachtspunten en tips

Dubbel glas plaatsen: aandachtspunten en tips

 

Belangrijk voor dubbel glas

Dubbel glas, ook wel isolerende beglazing genoemd, mag nergens in contact staan met het hout van het kozijn en de sponning. Daarom moet dubbel glas altijd geplaatst worden met behulp van steunblokjes, stelblokjes en EP-band. Vooral aan de onderdorpel moet je veel aandacht besteden. Als er op de een of andere manier vocht bij het isolerend glas kan komen kan dit de verbinding (kit) aantasten en kan er lekkage ontstaan.

Houten kozijnen moeten 2x gegrond zijn voordat het glas geplaatst wordt. Gronden voorkomt dat er vocht in het hout trekt en voorkomt dat het bindmiddel in de kit in het hout trekt en daardoor verdroogt en krimpt.

Vervangen van enkel glas door dubbel glas

Voordat je besluit om enkel glas te vervangen door dubbel glas moet je eerst zeker weten of het kozijn wel geschikt is. Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Houten kozijnen Vaste houten kozijn zijn vrijwel altijd geschikt om dubbel glas te plaatsen. Bij ramen is het afhankelijk van de staat van de verbindingen en de dikte van het houtwerk. Dubbel glas is een stuk zwaarder en dikker.

  2. Kunststof kozijnen De eerste generatie kunststof kozijnen was gemaakt voor enkel glas. Kozijn en glaslatten passen in elkaar met het zogenoemde kliksysteem. Sommige fabrikanten hebben nieuwe ‘kliklijsten’ waardoor het wel mogelijk wordt om dubbel glas te plaatsen.

  3. Aluminium kozijnen Ook aluminium kozijnen zijn in principe gemaakt voor enkel glas, sommige fabrikanten leveren speciale glaslatten voor plaatsing van dubbel glas.

  4. Stalen kozijnen Voor stalen kozijnen is een speciaal glaspakket met een kliksysteem van kunststof profielen nodig.